A Magyar Lapkiadók Egyesülete határozottan elítéli azt az újabb, a jogalkotó szándékával ellentétes gyakorlatot, mely szerint jogi képviselők/ügyvédek amennyiben úgy találják, hogy ügyfelük személyiségi jogai sérültek, nem a Polgári Törvénykönyvben, a sajtószabadságról szóló törvényben, vagy az Mttv.-ben rögzített jogi eljárások igénybevételével tesznek eleget a személyiségi jogok valós sérelmének a reparációjára, hanem a felelős kiadókat megkerülve, a tárhelyszolgáltatókat kötelezik a tartalom azonnali eltávolítására.

Teszik ezt egy olyan jogi eszköz felhívásával, mely teljességgel ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal.

A tárhelyszolgáltatónak címzett megkeresésben a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) való hivatkozással a sérelmezett írás azonnali eltávolítását követelték.

Tény, hogy a „notice and take down” eljárás egy 2001 óta létező szabály Magyarországon, melynek értelmében a tárhelyszolgáltató csak akkor nem felelős a nála elhelyezett információval való jogsértésért, ha nincs tudomása róla, és amikor tudomást szerez, akkor azonnal leveszi. Ez az eljárás azonban a szerzői jogi és védjegy jogi sérelmeket hivatott orvosolni, nem pedig  a vélelmezett személyiségi jogok sérelmének megakadályozására szolgáló  jogi eszköz.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete egyrészt felhívja a kiadók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják felül a tárhelyszolgáltatóikkal kötött szerződésüket és szükség esetén módosítsák azokat a sajtószabadság és az információáramlás szabadsága érdekében, másrészt megkeresi a Médiatanácsot az eset kapcsán felmerült szakmai kérdések egyeztetése ügyében.