MÉDIATORTA 2021

 

 

A sajtó megőrizte helyét a médiatortában, 2021-ben a teljes sajtópiaci bevétel 109,858 milliárd Ft.  A pandémia okozta gazdasági nehézségek, az értékesítési korlátozások ellenére a nyomtatott sajtó – minimális eltéréssel ugyan – de megőrizte az előző  évben elért eredményeit. Stabilizálódott a print előfizetések száma és a digitalizációs folyamatok felgyorsulása mellett az olvasói bevételek is jelentősen növekedtek.  

Sajtóközlemény, Budapest, 2022. március 24.

A sajtó stabilan harmadik helyezett a médiatortában

Az MLE összesítése alapján 2021-ben a „net-net” (ügynökségi és egyéb kedvezményekkel csökkentett) nyomtatott reklámpiac bevétele 36,123 milliárd forint volt. A sajtó összesített árbevétele, a lapterjesztésből származó 53,196 milliárd forinttal és a bevallásban szereplő online bevétellel együtt 2021-ben 109,858 milliárd forint. A magyar piacon csaknem 7200 kiadványt megjelentető, mintegy 500 sajtókiadó[1] üzleti modellje az erős és stabil lapárbevételen alapul.

Az évről évre emelkedő digitális tartalomhoz kapcsolódó bevételek jelentősen emelkedtek, a bevalló kiadóvállalatok a print költésen kívül 20,539 milliárd Ft online hirdetési árbevételt is realizáltak: ez az összeg jól mutatja, hogy a kiadók az online tartalomszolgáltatói piac hirdetési szeletéből is egyre jelentősebb részt tudhatnak magukénak. Mindez arra enged következtetni, hogy az emberek többet olvastak és azt várjuk, hogy ezek az új olvasási szokások fennmaradnak. További pozitív trend, hogy érződik már a támogatói programok hatása, egyre több online szerkesztőség tudta monetizálni tartalmait és az olvasói bevételek növekedtek, a kiadóknál egy digitalizációs ugrás volt.

Kép1

 

A pandémia hatásai

A lezárások és korlátozások mintegy két éve után úgy tűnik, hogy végre növekedési pályára állt a világ. Mindazonáltal ez a növekedés kihívásokkal van tele, amelyek nagy valószínűséggel kulcsfontosságú hatással lesznek a papíripar és a kiadóipar teljesítményére, nyereségességére és a befektetésekkel kapcsolatos döntéseire az elkövetkező év során.

Azt is látjuk, hogy a fogyasztók a pandémia idején jóval több időt töltöttek otthon, valószínűleg többet, mint eddig valaha az életük során. Olyan szegmensekben is nagyobb teret nyert az előfizetés, ahol kevésbé volt ez jellemző korábban, mint például a napilapoknál. Ennek köszönhetően stabilizálódott a print előfizetések száma, mert úgy látszik, hogy az emberek szeretnének egy kicsit kikapcsolódni az őket körülvevő drámai események közepette. Növekedés volt az online olvasói bevételek tekintetében is. Mindez arra enged következtetni, hogy az emberek többet olvastak és – ami ennél még fontosabb – nem csupán a koronavírusról! Azt várjuk, hogy ezek az új olvasási szokások fennmaradnak, hiszen úgy tűnik, hogy a pandémia elmúlása lassú folyamat lesz, nem egy hirtelen esemény.

Függetlenül attól, milyen típusú tartalmat fogyasztunk, tény, hogy valamennyi generáció sokkal jobban függött az eszközeitől a pandémia alatt a tájékoztatás és a figyelem elterelése tekintetében, mint valaha és ez hatalmas lehetőséget jelentett a kiadóknak az olvasók bevonzására. És bár a print média valamivel alacsonyabb szinten tudta meglovagolni ezt a hullámot, az, hogy hiteles és megbízható alternatívát jelent a digitális médiával szemben illetve amellett, mindenképpen növelni tudta a print jelentőségét.

A print nagy megtartó erővel bír

A print médiumnak mindig is különleges szerep jutott a marketing csatornák összetételében, mert a kézzelfoghatóságuk lehetővé teszi a márkák számára, hogy érdemi fizikai kapcsolatba lépjen a fogyasztókkal. Bátorító tény, hogy a lapokban és a magazinokban megjelenő hirdetések hatékonysága gyakorlatilag semmit sem változott az elmúlt néhány évben és a sikeres marketingkommunikációnak továbbra is kihagyhatatlan része a print.

A legfrissebb World Press Trends egyik tanulsága az, hogy a print továbbra is hihetetlenül erős marad a hirdetések terén, hiszen az összes bevételek 30,3 százaléka a print hirdetésekből és 25,9 százaléka a példányszámból ered.

Az elmúlt évben jónéhány tanulmány közölt pozitív híreket a print hirdetések vonatkozásában. Ezek megerősítették, hogy a print ráerősít a digitálisra és hatékonyabb elérést biztosít az olvasók figyelme tekintetében, mint a közösségi média.

A print figyelemmel és emlékezettel kapcsolatos remek eredményeiről szóló nemzetközi tanulmányokat az MLE ágazati kutatása is megerősítette, melynek az egyik legfontosabb megállapítása, hogy a print hirdetések legnagyobb erőssége a fogyasztók szerint, hogy azok általánosságban nem irritálók, tartalmukat tekintve célcsoport relevánsak, hasznosak, figyelemfelkeltők, információs tartalmuk magas, hitelesebbek, mint bármely más médiumban elhelyezett hirdetések.

A részletes prezentáció itt található: MLE sajtópiacibecslés 2021

 

A felmérésről

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) 2012-től teszi közzé a sajtópiaci reklámköltés becsült adatait. Az MLE felmérésének célja a nyomtatott sajtóban, a reklámból és terjesztésből befolyt, tényleges árbevételek számszerűsítése, mivel ezekről az adatokról korábban csak becslések láttak napvilágot.

A sajtóhirdetési bevételeket bevalláson és szakértői becslésen alapuló elemzéssel készítette az MLE szakértői csoportja és Whitereport. A bevallásban szereplő „net-net” szintű adatokat (mely a kiadói szakma egyöntetű álláspontja szerint a lehető legjobban méri a reklámbevételeket) a barterek könyvelési értéken való figyelembevételével adták a kiadók. A bevételek közé számított valamennyi, az adott termékben realizált hirdetési bevétel, legyen az megjelent hirdetés, támogatott megjelenés, behúzás vagy speciális melléklet. Önálló termékként kezelt a szakértői csoport minden olyan kiadványt amely önálló címmel, ISSN számmal avagy árushelyi megjelenéssel rendelkezett. A pontosabb becslést a 13 lapkategóriára bontott bevallás segítette, melyeket kiegészítőleg összevezettek a Kantar Média bontásaival. Összességében elmondható, hogy a magyar sajtópiac több mint 3500 címét felölelő bevallás és becslés esetében a bevallott – tehát pontos – bevétel, a teljes összeg közel 59%-át tette ki.

A piac méretének megállapításához az adatokat az alábbi kiadók szolgáltatták, melyet ezúton is köszönünk!

Blikk Kft.

Central Médiacsoport Zrt.

Drize Kiadói Kft.

Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Grabowski Kiadó Kft.

Heiling Média Kiadó és Szolgáltató Kft.

HVG Kiadó Zrt.

IQ Press Lapkiadó Kft.

Képmás 2002 Kft.

Magyar Mezőgazdaság Kft.

Marquard Media Magyarország Kft.

Mediaworks Hungary Zrt.

Professional Publishing Hungary Kiadó Kft.

RAS Magyarország Kft

További adatszolgáltatók: Magyar Posta Zrt., Lapker Zrt.

Az MLE az írott sajtót képviselő  vállalkozások közös gazdasági érdekeit egyezteti és képviseli a kormány, a politikai intézmények, a pártok, és a gazdálkodó üzletfelek felé. Célja az írott sajtó előnyeinek markáns képviselete médiapiac minden szereplője irányában, az egyesület tagjainak hazai és nemzetközi tapasztalatainak felhasználásával. Szorgalmazza a korrekt üzleti magatartás elterjedését, népszerűsíti az élenjáró üzleti megoldásokat, erősíti az etikus magatartást mind a kiadói, mind az újságírói szférában, fejleszti, erősíti a lapkiadói iparág tekintélyét. www.mle.org.hu

További információ

 

Havas Katalin

főtitkár

Mobil: 36 30 474 9273

E-mail: fotitkar @ mle.org.hu 

[1] Közel tízezer foglalkoztatotti létszámmal.